• Heduli

Brachiocephalicus - olkavarsi-päälihas

Hevosia hieroessani nousee aina säännöllisin väliajoin jokin yksittäinen lihas, johon kiinnitän jokaisella hevosella hieman enemmän huomiota. Yleensä tällainen lihas valikoituu, jos jollain hierottavallani on sen kanssa enempi tekemistä tai se lihas tuntuu olevan useammalla hevosella peräkkäin jumissa. Tällä hetkellä tuo lihas on brachiocephalicus eli olkavarsi-päälihas.

Brachiocephalicus - olkavarsi-päälihas

Brachiocephalicus löytyy alakaulasta ja se muodostaakin kaulauurteen yläreunan. Se kiinnittyy yläosastaan hevosen kalloon sekä toiseen, kolmanteen ja neljänteen niskanikamaan ja alaosastaan se kulkee olkanivelen yli ja kiinnittyy olkaluuhun. Sen tehtävänä on laskea ja kääntää päätä ja kaulaa sekä viedä etujalkaa eteenpäin. Brachiocephalicus toimii yhteistyössä vieressään ja allaan olevan omotransversarius eli lapaluu-kannattajanikamalihaksen kanssa ja käytännössä näiden kahden lihaksen reunat eivät ole erotettavissa toisistaan.

Heurekan eläinten Body Worlds-näyttelyssä oikean hevosen lihakset plastinoituna

Heurekan eläinten Body Worlds-näyttelyssä oikean hevosen lihakset plastinoituna

Oman kokemukseni mukaan brachiocephalicus on monesti jumissa isosti etujaloillaan liikkuvilla hevosilla sekä pää ylhäällä kulkevilla. Useimmiten se on kireä etenkin ravihevosilla sekä nuorilla hevosilla, joilla ei ole vielä voimaa kantaa itseään oikein. Vaurio tai isompi jumi tässä lihaksessa näkyy selvimmin etujalan lyhentyneenä askeleena.

Brachiocephalicus työssään ojentamassa etujalkaa. Kuvan © Arja Wallin

111 views

Hevosen Hyvinvointipalvelu Heduli

Ota yhteyttä

045 131 5305

Seuraa

©2016-2018 by Heidi Wallin Created with Wix.com

Y-tunnus: 2802027-3

Heidi Wallin

Porvoo, Uusimaa, Suomi (Finland)